DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Klub  turistů Felbabka

Informace‚ pozvání 2022

Vítejte na stránce felbabkaturisti.websnadno.cz v sekci Informace‚ pozvání 2022

 

2022

 

Novoroční výstup na Ostrý

1.1.2022 jsme ve 14,00 hod. vyrazili na vrch Ostrý již po osmé. Oproti minulému roku se nás sešlo více. Jak to dopadlo, to se můžete podívat          v sekci Fotogalerie 2022.

 

Výlet do Zaječova dne 2.4.2022

Cílem výletu byl klášter augustiánů v Zaječově, jinak také Klášter Sv. Dobrotivá, zasvěcený Zvěstování Panny Marie. Dále jsme se zastavili                u pomníku PTP, kteří byli umístěni v barácích v Zaječově - Svaté Dobrotivé. Nakonec jsme se chtěli podívat na zbytky železničního tělesa po Strousbergově dráze v lese poblíž  obce Těně. Přesto jsme však prohlídku zbytků železnice vynechali, neboť bylo značně mokro, nevlídno a po lesní cestě plno polomů. Oběd jsme měli zajištěný v restauraci U Kroftů v Kařezu.

 

Návštěva Milevska dne 22.4.2022

Za výrazně vlídnějšího počasí než počátkem dubna jsme osobními vozidly členů KTF vyrazili na návštěvu do Milevska. Cílem byla prohlídka premonstrátorského kláštera Milevsko, dále Milevského muzea a Muzea milevských maškar. Oběd byl zajištěný v restauraci Stodola.

Přesun měl určité zdržení vzhledem k tomu, že byl omezený provoz na silnici od Milína až po odbočku na Lety (kvůli výstavbě dálnice souběžně se stávající silnicí byla omezená rychlost, zčásti omezen provoz i semafory atd.). Navzdory tomu jsme dorazili v pořádku a včas do kláštera. Další problémy způsobil souběžně probíhající pohřeb a naše prohlídka. Nehledě na to jsme byli velice spokojeni s poskytnutou prohlídkou a výkladem průvodkyně. Dokonce někteří se účastnili i pohřebních obřadů v kostele. Ocenili spontánní účast pohřebních hostů i průběh samotné bohoslužby v kostele. Velice pietní rozloučení.

Milevské muzeum nás překvapilo rozsáhlostí zbírkového fondu i šířkou zdokumentované historie města i okolí. Prošli jsme muzeum s velkým zaujetím. I když je Muzeum milevských maškar méně rozsáhlé, zaslouží si rovněž pozornost  pro svoji výjimečnost. Svědčí o tom masky, filmový archiv i návštěvní kniha známých osobností. 

Naše akce se vydařila a všichni dorazili domů bez problémů. Účast byla rovněž dobrá.

 

Výlet do Rakovníka dne 26.5.2022

Akce byla plánována s cílem podrobněji poznat město Rakovník. Byl čtvrtek, všední den a ještě nezačala návštěvní sezóna. Plán tak nebyl zcela splněný. Např. - Vysoká brána zavřená ve všední den, Pražská brána v rekonstrukci. Ostatní se však podařilo.  Navštívili jsme muzeum T.G.M., prošli jsme si park na Žižkově náměstí a poseděli v něm, prošli a prohlédli jsme si Husovo náměstí s nádherně opravenou radnicí, navštívili jsme synagogu a Rabasovu galerii, Samsonův dům a poseděli v něm u kafíčka s Golemem. Bylo pěkné počasí a prohlídky fajn. Oběd v restauraci            U zlatého hroznu dobrý a za dobrou cenu. Bylo narváno.  Návrat domů v plánovaném čase. Pěkné město, ten Rakovník. Až na to složité parkování s auty.

 

Cesta ke Kokotským rybníkům dne 16.6.2022

Nebylo nás mnoho, kteří o Kokotských rybnících vůbec kdy slyšeli. Proto jsme byli zvědaví. Navštívili jsme Horní kokotský rybník, kde bylo  nesmírné množství žab a nějaké labutě. Lepší to bylo u Dolního Kokotského rybníka, kam jsme se dostali naučnou stezkou a kochali se za nádherného teplého počasí krásou rybníka, jeho okolím, ptactvem na rybníku atd. Poseděli jsme na lavičkách a nasávali pohodu místa. Poté      jsme zašli po stezce na místo bývalé a dnes zaniklé obce Kokot a zajeli auty k lesnímu prameni ( Kokotská studánka), hojně navštěvovanému místními obyvateli pro chutnou pitnou vodu. Následoval přesun auty na začátek naučné stezky do obce Dýšina - Nová Huť k Paškově parku.          Nakonec jme přejeli auty brod přes řeku Klabavu a navštívili mohylové pohřebiště z doby bronzové.  Obědem ve Starém Plzenci jsme zakončili    náš zajímavý výlet do nám dosud neznámých končin.  

 

Grilování v Mejtku červen 2022

Tradičně v červnu chodíme posedět na námi vybudované místo u lesa Mejtka, kde si opečeme, ohřejeme nebo i ogrilujeme každý to, co si      přinese. Bývají to buřty, klobásy, sýry atd., atd. A jako obvykle je v tuto dobu krásně teplo, i když někdy zaprší. Posedíme, bavíme se a plánujeme příští akce našeho Klubu. Protože se situace opakuje, nejsou ve fotogalerii umísťovány vždy snímky z akce. Tentokrát je tam několik snímků,      které ukazují nejen na účast, ale i na to, že nám v blízkém okolí krásně kvetou kytky. Jaké, to si zjistěte  sami z fotek v sekci "Péče o památky, brigády a jiné". 

 

Výlet do Zvíkovce, Podmokel a Nezabudic 8.9.2022

Další místa v našem kraji, která jsme ještě nenavštívili. Ve Zvíkovci je velmi zajímavé náměstí a přilehlé okolí se zámkem, který je v rekonstrukci,      se starými a pěkně opravenými domy, s kostelem (rovněž v rekonstrukci), s památnými stromy, rozlehlým parkem s letním kinem, tabulemi na památku Václava Krolmuse i rytíře Matyáše Kaliny a mnohými dalšími památkami. U Podmokel jsme zašli na místo nálezu keltského pokladu            zroku 1771. Při návratu nás zastihl déšť, ale usušili jsme se u oběda v Hostinci u Rozvědčíka v Nezabudicích. Cesta tam i zpět proběhla v pořádku, přestože trasa byla velmi náročná. Alespoň jsme se mohli kochat  krajinou Plaské pahorkatiny a Křivoklátské vrchoviny.

 

Zájezd do Mořiny 12.11.2022

Cestou přes Beroun, kolem lomu Velká Amerika (obě lokality jsme již v minulosti navštívili) jsme zajeli do obce Mořina, kde byl zajištěn společný oběd. Členové Klubu si na  akci financovali spotřebu sami, bez přispění organizace. Nabídka byla zajímavá a kvalitní. Vycházela z toho, že v předchozím dnu byl svátek sv. Martina. Husička byla obzvláště pěkně vypečená. Počasí nám přálo, neboť nebyl sníh, nepršelo a doprava vlastními soukromými vozidly tak proběhla bez problémů.

 

Setkávání členů KTF v Multifunkčním domě Felbabka v roce 2022

Pokračovali jsme v této aktivitě, která vznikla v minulém roce v souvislosti s omezeními kvůli koronaviru. Kromě prázdninových měsíců jsme se scházeli každé první úterý v měsíci. Tímto způsobem jsme řešili i organizační věci, plánování a vyhodnocování činnosti. Dohodli jsme se neplánovat  již výroční jednání, ale na prvním setkání v roce 2023 potřebné věci projednáme. 

 

 

Hra v pétanque 21.7., 25.8., 27.10. 2022

Pokračovali jsme ve hře pétanque. Ve vybraných termínech nám počasí přálo, přímé hry se účastnilo 6 až 8 osob, ostatní buď přihlíželi a fandili, nebo měli prostě jiné starosti a neúčastnili se (většinou návštěva lékaře, nemoc a pod.). Docela se zdokonalujeme a hra nás baví. Přestože jsme měli nakoupené ceny na 6 her, nepodařilo se nám je letos vyčerpat. Předpokládáme je využít v příštím roce.

 

Návštěva adventních trhů v Blatné dne 10. 12. 2022

Na setkání 6.12. jsme se dohodli zajet do Blatné na adventní trhy. Jak bylo dohodnuto, tak se stalo. V sobotu 10. 12. jsme vyrazili přes Příbram a Březnici do Blatné. Bylo kolem nuly a jemný sněhový poprašek. Silnice byly posolené, takže se jelo dobře a za hodinku jsme tam byli. Trhy byly na zámeckém nádvoří vkusně uspořádané, voňavé, chutné a zajímavé. Jen ta hudba - v americkém tónu ( nebo anglickém?). Prostě vše v angličtině. Pokochali jsme se, ochutnali co se dalo, udělali pár snímků. Někteří si zašli i něco nakoupit k vánocům do místní likérky. Trochu promrzlí jsme se vydali na oběd v restauraci hotelu Beránek. Bylo neskutečně narváno. Museli jsme počkat na přesný čas, na který jsme měli oběd zajištěn. Jídlo bylo vcelku dobré, porce velká a za přijatelnou cenu. Cesta domů bez problémů do 15, 00 hod.

 

Pro přehlednější úpravu sekce lze obsah rozdělit do textových "bloků". Bloky lze libovolně vytvářet, přesouvat a mazat. Jejich úpravu zahájíte dvojitým poklepáním tlačítkem myši. Textový editor se vždy spustí pouze pro vybraný blok. Jak editor pracuje, naleznete ve videoukázce.

Základní tipy:

  • Používejte často nové bloky.
  • ENTER = nový odstavec.
  • SHIFT+ENTER = nový řádek.
  • Obrázek je nejprve třeba nahrát na server přes Vložit obrázek a Správce souborů.
  • Obsah z Wordu vždy přenášejte přes Vložit z Wordu.
  • NEpoužívejte mezerník pro zarovnávání objektů.
Listování umožňuje dynamicky zobrazovat a skrývat obsahy vybraných bloků:
  • Stiskněte tlačítko listování.
  • U bloků, které mají být skryty, vyplňte nově zobrazené textové pole.
  • Všechny bloky s vyplněným listováním budou na stránkách skryty kromě prvního v pořadí.
  • Tlačítko přidat odkazy vytvoří nový blok se zástupcem, který bude na stránkách nahrazen odkazy. Tyto odkazy budou shodné s vyplněnými nadpisy u listování a budou přepínat příslušné bloky.
  • Ze všech bloků, které mají vyplněné listování, bude zobrazen vždy pouze jeden. Bloky, které nemají vyplněné listování vůbec, budou zobrazeny vždy.
  • Pokud chcete skrývat i první blok listování, vytvořte na jeho místo nový prázdný blok a použijte pro jeho nadpis výraz: %empty%
  • Chcete-li při přepnutí bloku rolovat okno na horní část bloku, přidejte za text bloku výraz: %top% (např.: Dovolená%top%)